Als je fysiek zwaar werk hebt dan is goede werkkleding belangrijk om goed te kunnen functioneren. Werkschoenen zijn in werkkleding misschien wel het belangrijkste element. Werkschoenen zijn een belangrijke factor om te voorkomen dat u geen klachten krijgt en dat u voeten goed beschermd zijn tegen onheil van buitenaf. Hardlopers steken vaak veel tijd in zorgen dat ze perfect passende schoenen hebben die de juiste steun geven. Vreemd is dat dit bij werkschoenen veel minder het geval is. Ook vanuit werkgevers wordt hier weinig aandacht aan geschonken. In dit blog geven we je richting in waar je op moet letten bij de aanschaf van werkschoenen zodat je tot aan je pensioen klachtenvrij kunt werken.

werkschoenen plaatje

Normeringen bij werkschoenen

 

Aangezien veiligheid een belangrijk aspect is bij goede schoenen waarmee u werkt zijn er normeringen die wat zeggen over de mate van veiligheid. De meest voorkomende normering is de S3 norm. Deze norm houdt in dat de schoen een veilige neus heeft en dat de zool beschermend is. De S3 norm is dus van belang als u zwaar intensief werk doet met zware materialen. In de bouw worden veel schoenen gedragen met deze norm. Als je wat laten vallen op je tenen zijn deze beschermd en als u op een scherp voorwerp trapt zal dit scherpe voorwerp niet direct door je zool heengaan. Deze werkschoenen zijn wel redelijk aan de prijs. Je moet goed kijken of deze normering echt nodig is. Naast de S3 norm is er namelijk ook de S1P norm. Deze normering heeft precies dezelfde eisen alleen is de waterdichtheid niet echt nodig. Als je dit niet val belang vindt is deze normering een uitstekend alternatief.

 

Werklaarzen als alternatief voor werkschoen

 

Steeds populairder worden de werklaarzen. Als je buiten werkt en wel veel te maken heeft met als wat uit de hemel kan vallen dan zijn werklaarzen wellicht wel comfortabeler. Door de toenemende populariteit is er inmiddels een uitgebreid assortiment op de markt beschikbaar. Werk je veel in de kou dan zijn laarzen met een bontvoering heel geschikt. Over het algemeen overigens kunstbont. De meest producenten van werkkleding hebben een goed MVO beleid en letten goed op materialen en werkomstandigheden. Wordt het wat warmer dan is het prettig als je werklaarzen hebt met ademende voering. Kortom oncomfortabel op werklaarzen lopen is echt niet nodig.

 

Waar let ik op bij werkschoenen om klachten te voorkomen

 

Doe je zwaar fysiek werk dan heb je een grotere kans op rugklachten. Werkschoenen kunnen helpen om deze klachten te voorkomen. Er zijn een aantal aspecten in de schoen waarop je dan moet letten:

  • Schoenen die goed ademen en een goede demping hebben
  • Een inlegzool die goed past bij jouw voet
  • Werksokken die zweet afvoeren en warmte vasthouden in de winter

Samenvattende de keuze is reuze en als je een fysiek beroep hebt dan loont het echt om voldoende tijd te steken in het selecteren van goede werkschoenen. Het kan bijdragen aan een lange carrière zonder fysieke klachten en dat is toch veel waard!