Het klinkt zó logisch: relatiegeschenken moeten passen bij je bedrijf. Toch kom je nog wel eens zaken tegen waar je je vraagtekens bij zet. Zo kreeg ik vorig jaar na het collecteren voor een goed doel een bieropener. Hartstikke handig hoor, maar het lijkt me dat een goed doel dat collecteert voor onderzoek naar de oplossing van een ziekte, alcoholgebruik niet moet promoten. Dat is natuurlijk heel anders als jij een slijterij hebt. Dan is het juist een prima idee om als relatiegeschenken bieropeners uit te delen.

Relatiegeschenken moeten bij je passen

Het is altijd leuk om cadeaus te geven aan klanten en potentiële klanten. Maar je moet je er wel gemakkelijk bij voelen. Het moet bij jou, je bedrijf passen en de omgeving. Wanneer je bijvoorbeeld een drogisterij hebt in een gereformeerde gemeente kan ik me voorstellen dat het uitdelen van condooms een leuk idee lijkt, maar averechts effect oplevert. Heb je een drogisterij in een studentenstad, dan zijn condooms weer prima relatiegeschenken. Wanneer je een knip- en scheerwinkel hebt, moet je behalve kammen en borstels om uit te delen ook eens nadenken over andere attributen. Niet iedere klant in jouw kapsalon heeft haar om te kammen. Deel daarom ook eens een zakspiegeltje uit. Zo kun je alle klanten leuke relatiegeschenken geven die bij jou en de klanten passen.

Waarom relatiegeschenken uitdelen?

Allereerst deel je relatiegeschenken uit om je klanten te bedanken voor de zaken die ze bij je doen. Daarnaast zijn relatiegeschenken natuurlijk de ideale manier om je naamsbekendheid te vergroten. Zeker als je kiest voor goed zichtbare cadeaus zoals draagtassen, paraplu’s of bidons. Je laat natuurlijk je naam en je logo drukken op de artikelen die je uitdeelt, anders gaat het hele idee van relatiegeschenken uitdelen wel een beetje verloren.

Denk ook aan het seizoen bij het uitdelen van relatiegeschenken

Een simpel voorbeeld. Je hebt een autobedrijf en je wilt je vaste klanten bedanken voor hun vertrouwen in jouw bedrijf. Dan is het natuurlijk een beetje vreemd als je in de zomer ijskrabbers gaat uitdelen. Kies dan liever voor iets wat met het seizoen te maken heeft. Bijvoorbeeld een hoes voor over het stuur tegen de warmte. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om het uit te delen geschenk “neutraal” te houden. Wat denk je van EHBO-setjes voor in de auto? Of een thermosbeker? Dat zijn artikelen waar je klanten het hele jaar door iets aan (kunnen) hebben.