Keramische BBQ. Wat is dat nou eigenlijk? BBQ’en doen we allemaal wel eens, zeker met lekker weer. Maar wat zijn de voor- en nadelen van een keramische BBQ? En wat is het verschil met andere BBQ soorten? We zetten het even onder elkaar.

Voordelen

Een keramische BBQ wordt ook wel een kamado genoemd. De BBQ is gemaakt van keramisch materiaal (een soort aardewerk, steengoed). Warmtebeheersing en isolatie zijn de twee grootste voordelen aan een keramische BBQ. Het meer of minder toevoegen van lucht zorgt voor een optimale warmtestroom (want hoe meer lucht, hoe heter de BBQ). Door het dubbelwandige systeem van keramische BBQ’s zorgt voor een goede isolatie.

Je kunt de keramische BBQ op lage temperaturen laten stoken (voor de malste zalm die je ooit geproefd hebt), maar ook hogere temperaturen. Maak je pulled pork? Tussen de 70 en 90 graden is geen probleem. Maak je de perfecte Italiaanse pizza? 250-280 graden it is! Naast de ovenfunctie kun je natuurlijk ook gewoon lekker grillen, zoals je dat vaker met BBQ’s doet. Er gaat niets boven een lekker stukje vlees.

Je eigen gerookte worst maken met een keramische BBQ moeilijk? Uiteraard niet. Met een cold smoke generator rook je je eigen producten. Hoe leuk is dat?

Nadelen

Keramische BBQ’s maken gebruik van houtskool. Om een goede BBQ-ervaring te hebben (en te houden), moet de houtskool van goede kwaliteit zijn. Slechte kwaliteit houtskool zorgt er namelijk voor dat kool steeds vaker moet worden aangevuld omdat het sneller opbrandt dan houtkool van betere kwaliteit.

Als je het vergelijkt met een gasbarbecue duurt het wel langer en het is lastiger om de BBQ op temperatuur te brengen/houden. Daarbij is er meer voorbereiding nodig en kan er veel afval gevormd worden (rook en restafval van de kolen en briketten).

Het lekkerste stukje vlees…

Hoe je het ook wendt of keert, de keramische BBQ wint het toch altijd van elke andere BBQ. Dat het iets langer duurt neem je voor lief, want afraffelen gebeurt ook niet onder het genot van een lekker wijntje, en het nadeel van de troep die je er achteraf van hebt weegt niet op tegen het voordeel van een unieke ervaring en een heerlijk avondmaal van de keramische BBQ!

Het gaat allemaal om goede houtskool, lekkere stukjes vlees (of vis, of groenten…!), de saus en het gezelschap met wie je de ervaring van het keramische BBQ’en deelt. Haal alles in huis om er een topdag van te maken. Dit wordt de beste ervaring ooit!