Iedereen kent de Jack kabel. ¬†Ook al ben je, net als ik, technisch totaal niet onderlegd. Wedden dat je de Jack kabel wel herkent? Het is namelijk die kabel die aan je koptelefoon vast zit en die je in je stereo kunt stoppen zodat het geluid in je koptelefoon klinkt. Vroeger was de Jack kabel vooral bekend van de walkman en later de discman. Dus ook van de koptelefoons die daar bij hoorden. En weet je nog dat je soms nogal moest “frommelen” om geluid uit je walkman te krijgen? Dan was je even bezig en had je goed geluid. En zodra je ging lopen viel dat weer weg. Dat kwam omdat de aansluiting in je walkman nou niet je-van-het was.

De Jack kabel nu

Nu we “vroeger” hebben besproken en je weer weet wat een Jack kabel is, kunnen we het over NU hebben. De Jack kabel wordt nog steeds heel veel gebruikt. Zelfs aan hedendaagse koptelefoons zit nog zo’n ding. En je hebt ‘m ook nog steeds echt nodig om je koptelefoon aan te sluiten op je mobiel. Toch zijn er wel wat verschillen met vroeger. Toen had je alleen maar grote Jack kabels. Ook voor het aansluiten van je koptelefoon was een Jack kabel van 6,5 mm heel gewoon. En dat woog nogal wat! Nu heb je deze kabels in verschillende maten. Nog steeds de 6,5 mm, maar ook een 3,5 mm en 2,5 mm versie zijn beschikbaar. En dat scheelt veel gewicht! Een rondje hardlopen met een koptelefoon op je oren gaat toch makkelijker als je geen zwaar gewicht hoeft mee te zeulen.

En de Jack kabel van 6,5 mm dan?

De Jack kabel van 6,5 mm wordt natuurlijk nog steeds gebruikt. Misschien niet meer altijd aan koptelefoons, maar toch nog wel vaak voor andere apparatuur. Wat denk je van professionele DJ-installaties? De draaitafels moeten toch verbonden worden met de boxen. Een grote, stevige Jack kabel is daar wel voor van belang. Het geluid moet uit de boxen kunnen schallen. Ook de kwaliteit van de kabel an sich is flink veranderd ten opzichte van vroeger. Kabelbreuken komen nog steeds voor bij onverantwoord gebruik, maar de kwaliteit van de kabels is dusdanig verbeterd dat deze veel minder voorkomen. Het is altijd van belang om goed te kijken hoeveel kabel je nodig hebt. Hoe langer de kabel is, hoe meer geluid er onderweg verloren kan gaan. Gebruik dus de kortst mogelijke kabel voor de beste kwaliteit.