Herken je dat? Een begrip dat veel gebruikt wordt, maar je hebt geen idee wat het is? Laat staan dat je dan ook nog het begrip kan gebruiken. Internet of Things is misschien ook wel zo’n begrip. Gelukkig kan je hier lezen wat het is en wordt het uitgelegd met een voorbeeld zodat je het ook meteen kan begrijpen.

Wat is Internet of Things?

Het kan soms een hele verwarring zijn, Internet of Things, ook wel IoT genoemd. In het Nederlands wordt het begrip internet der dingen genoemd. Omdat de Engelse taal bijna net zo makkelijk te begrijpen is als de Nederlandse, ligt de Engelse variant meer in de mand. Nu is er in deze dagen van alles online. Niet alleen jij en ik, maar ook dingen. En dat is dus Internet of Things. Dingen die verbonden zijn met het internet. Die dingen kunnen van alles zijn: denk aan de verwarming in je huis of op je kantoor, de lichten die aangaan wanneer jij die aanzet via de app op jouw telefoon, maar ook de koelkast, de vriezer, jouw telefoon uiteraard en een laptop. Zo zijn er een tal van apparaten die aangesloten zijn op het internet. Bijna alles is online, we leven in een onlinewereld.

Hoe kan je Internet of Things gebruiken?

Internet of Things kan je op allerlei verschillende manieren gebruiken. Zoals hierboven genoemd kan je het bijvoorbeeld gebruiken voor de verwarming van thuis. Dit kan ideaal zijn! Met een app op je telefoon, wat dus behoort tot Internet of Things, kan je de verwarming hoger of lager zetten, of zelfs aan en uit. Op deze manier hoeft de kachel alleen aan te staan wanneer jij dat nodig hebt en is de kachel warm wanneer jij thuis komt. Zo hoef je dus niet de hele dag de kachel aan te laten staan, zodat jij warm thuis kan komen. Dit is uiteindelijk goed voor het milieu want je verwarmt het huis niet de hele tijd. Een ander bijkomend voordeel is dat je ook nog bespaart op de kosten in je portemonnee en wie wil dat nou niet? Internet of Things is dus ook nog goed voor je portemonnee, had jij dat verwacht?

Internet of Things en Dataverzameling

Dataverzameling is ook iets wat steeds meer voorkomt en waar veel gebruik van gemaakt kan worden. Als we dataverzameling weer terugkoppelen aan de verwarming, kan ook hierbij weer een voordeel behaald worden. Internet of Things is van groot belang bij dataverzameling. Wanneer je met Internet of Things jouw verwarming bestuurd, zal er data opgeslagen worden van jouw gebruik van de verwarming. Het bedrijf waar jij de verwarming mee hebt geregeld, kan deze data gebruiken. Zij kunnen door jouw gebruik zien waar jij behoefte aan hebt. Op deze manier kunnen zij inspelen op jouw behoeftes, denk bijvoorbeeld aan het aanbieden van een bepaald contract waardoor jij voordeliger uit bent omdat je veel minder stookkosten hebt. Zo kan het dus voorkomen dat je per maand minder mag gaan betalen. Het kan natuurlijk ook andersom met Internet of Things. Het bedrijf kan ook je contract verhogen, zodat je per maand een gelijk bedrag betaald, in plaats van dat je aan het einde van het jaar een extra bedrag moet betalen omdat je meer hebt verbruikt dat verwacht. Zo is op deze manier, met Internet of Things en Dataverzameling ook dit goed voor de portemonnee.