Coolsculpting. Ik had er nog nooit van gehoord, maar het schijnt de nieuwste rage te zijn. Tegenwoordig probeert iedereen er perfect uit te zien. Nog nooit zijn mensen zo bezig geweest met hun uiterlijk en nog nooit eerder was de definitie van ‘perfect’ zo uitgekiend (en onhaalbaar tegelijk). Coolsculpting zou het iets minder onhaalbaar kunnen maken. Het helpt mensen een stapje dichter bij die perfectie te komen, die iedereen zo nodig schijnt te moeten vinden.

Coolsculpting maakt perfectioneren makkelijker

Makkelijker dus. Maar wat is het? Zoals ik al zei had ik er zelf nog nooit van gehoord, maar de nieuwste rages blijken gekker en gekker te moeten zijn. Coolsculpting is helemaal ‘hot’ (of moet ik zeggen: ‘cool’?). Het bevriest namelijk vetcellen weg. Ja, dat lees je goed. Je wordt behandeld op bepaalde plekken waarvan jij vindt dat daar wel wat minder vetcellen mogen zijn, en na een aantal weken verdwijnen de vetcellen zo’n 25 tot 35 procent op de behandelde plaats.

Maar hoe werkt het?

Oké, een beetje science. De wetenschap leert ons dat kou een positief effect zou hebben op ons lichaam. In bepaalde mate dan – het is niet goed voor je de winter door te brengen zonder kleding. Maar als je het hebt over een icepack op overbelaste spieren en gewrichten, schijnt het wel te werken. Coolsculpting zou dit effect ook hebben op vetcellen: al bij vier graden Celsius beginnen vetcellen te kristalliseren. Daarna sterven ze af. Dat is precies wat bij de techniek gedaan wordt: onderhuidse vetcellen worden gekoeld totdat ze kristalliseren en uiteenvallen. Het lichaam voert de uiteengevallen vetcellen op een natuurlijke manier af.

Doordat Coolsculpting zo lokaal wordt toegepast, kan het precies op plekken worden behandeld waar jij wil dat er minder vet zou zijn. Het hoeft dus niet altijd alleen maar te gaan om de buik of heupen, maar het kan ook toegepast worden op de onderkin of rond de knieën.

Ieder voordeel heeft z’n nadeel

Coolsculpting lijkt dus een stap in de goede richting om het perfecte pad te bewandelen, maar ieder voordeel heeft z’n nadeel. Zo is Coolsculpting natuurlijk alles behalve gratis. Normaal is het gezegde: ‘Wie mooi wil zijn, moet pijn lijden’, maar in dit geval is het pijnloos, zonder herstelperiode en zonder littekens. Hier kan dus worden gezegd: ‘Wie perfect wil zijn, moet de prijs betalen die ervoor staat.’ Letterlijk en figuurlijk.