Als jij geld hebt zitten in crypto coins is de kans groot dat je regelmatig op je telefoon de koersen volgt. Ondanks dat je weet dat het weinig nut heeft open je een paar keer per uur de crypto apps op je telefoon en lees je elk bericht dat op je facebook timeline verschijnt, wel of niet gesponsord.

Vaak als jij al die informatie tot je neemt, wil je het liefst die ene nieuwe munt kopen, investeren in een bepaalde ICO of een deel van je portfolio verkopen vanwege slechts nieuws.

In dit blog geven we je een aantal tips om te bepalen welk nieuws je serieus moet nemen en wat valt onder fake news.

Blogs en nieuwssites

Veel blogs en nieuws websites zitten vaak bovenop het nieuws. Je bent dan vaak geneigd om alle informatie die je leest als objectief te betitelen. Pas hier mee op. Sommige sites doen aan advertorials. Dit betekent dat ze geld krijgen van bedrijven om hun ICO te promoten. Vaak staat er in een heel klein hoekje geschreven dat het om een promotioneel stuk gaat. Hier is echter makkelijk overheen te lezen. Cointelegraph doet ook aan advertorials maar is wel een van de beste websites om het meest recente nieuws te kunnen volgen. Een goede Nederlandse website over o.a. Bitcoin en Ethereum is cryptouniversity.nl.

Reddit

Reddit is een medium waar de meeste beleggers dagelijks hun informatie vandaan halen. En hier maken anderen weer misbruik van. Er zijn zelfs personen die zover gaan dat ze lang bestaande accounts met veel autoriteit van anderen opkomen. Wanneer ze dan valse informatie verspreiden zullen veel mensen de informatie voor waar aannemen omdat het afkomstig is van een betrouwbaar account.

Om te bepalen of informatie echt betrouwbaar is kan je klikken op de accountnaam. Zo krijg je inzicht in de postgeschiedenis van het account. Is het iemand die op verschillende topics reageert, of is hij of zij alleen maar bezig om één bepaalde munt te promoten? Het meest bezochte topic op reddit is reddit.com/r/cryptocurrency. Veel leesplezier, maar lees voorzichtig.

Twitter

Voor Twitter geldt eigenlijk hetzelfde als voor Reddit. Probeer rationeel na te denken en te bepalen of de informatie fake is of niet. Uiteindelijk spreekt bijna iedereen voor eigen parochie dus probeer alle berichten als ‘coin X will go to the moon!’ eruit te filteren. Dit is een van de grootste problemen in de cryptomarkt. Personen die alleen maar geïnteresseerd zijn in de prijs, zonder ook maar iets af te weten van wat de munt precies doet. John McAfee is iemand die hier gebruik van maakt. Regelmatig betalen investeerders hem om bepaalde crypto’s te promoten. Omdat McAfee een groot aantal volgers heeft, heeft dit vaak veel invloed op de prijs.